Isnin, 26 September 2011

Dunia Da'wah


“Dengan Nama Allah s.w.t. Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani”

Alhamdulillah Ya Allah atas segala kurniaan nikmat Iman, Islam & Ihsan yang telah Engkau berikan ini. Selawat dan salam buat kekasih tercinta dunia dan akhirat, Nabi Muhammad s.a.w. dan kaum kerabat Baginda. Tidak lupa jua buat para sahabat dan tabi’in sekalian.

Alhamdulillah…syukurku pada Mu kerna masih memberi waktu dan kelapangan untuk menulis dalam diari kesayangan nie. Baru terasa sedikit lapang setelah beberapa program telah terlaksana. Sekarang masih cuba untuk bahagi masa antara akademik dan perniagaan online pula. Moga Allah permudahkan, ameen ya robb…(^^,)

Beberapa hari yang lalu, sempat juga ana berbual dengan salah seorang sahabat tentang dunia da’wah. Dan alhamdulillah beliau juga sudah memilih untuk berada dalam dunia da’wah, hatinya terasa bahagia berada pada jalan ini walaupun kadang-kala teruji dengan dugaan yang tidak pernah surut.

Jarang sekali ana menceritakan masalah yang dilalui sepanjang berada dalam dunia da’wah kecuali secara umum. Namun tulisannya melalui mesej pada tempoh hari membuatkan ana sebak seketika kerna tidak menyangka begitu sekali pandangannya kepada insan-insan yang berada pada jalan ini.

“Dah lama akak perhatikan hidup insan-insan yang berjuang nie. Zahirnya insan biasa melihat insan-insan yang berjuang itu keletihan berkejar ke sana ke mari. Bahkan mungkin hidupnya tidak dihiasai dengan kemewahan dan kesenangan, dan mungkin kelihatan susah. Tetapi sebenarnya, disebalik semua itu bagi insan-insan yang berjuang. Mereka letih, sakit, duka, dan kesusahan…tetapi sebenarnya jiwa mereka tenang, bahagia dan gembira dalam perjuangan…”

Sukar untuk diungkapkan bagaimana perasaan ana tatkala membaca mesej yang mengandungi kata-kata tersebut. Hanya insan yang berada dalam dunia da’wah akan merasai apa yang ana rasakan kini…(T_T)

“orang yang melihat, tidak akan sama dengan orang yang merasa…”

Dan dia menyambung kata-katanya, “sakit, duka, susah dan payah sukar diceritakan pada orang, hanya Dia yang tahu sekeping hati itu. Moga terus kuat dan teguh bersama hati yang suci dalam perjuangan.”

Setiap orang meniti pada jalan da’wah pasti akan merasai pahit getir sepanjang perjalanan dalam menegakkan agamaNya. Dan ana ingin bertanya kepada sahabat pembaca.

Siapa yang sanggup berikan harta yang dikumpul dan disimpan dengan hasil titik peluhnya kepada orang lain?

Siapa yang sanggup menghabiskan waktu dan tenaga untuk membantu orang lain dari berusaha untuk kesenangan hidup sendiri?

Siapa yang sanggup untuk menanggung kepahitan dan korbankan keselesaan hidup demi untuk tegakkan kalimahNya?

Mungkin ada yang menjawab, “aku sanggup”. Namun, berapa ramai yang mampu bertahan hingga akhirnya? Kerna dunia da’wah ini perjalanannya cukup panjang dan penuh dengan pelbagai ‘duri’ yang menyakitkan dan penamatnya hanyalah kematian.

Semua orang tahu betapa sukarnya jalan yang bakal ditempuhi sekiranya masuk dalam dunia da’wah. Dan semua orang tahu yang kita perlu korbankan macam-macam benda pada jalan ini. Tetapi sungguh hairan, mengapa masih ada yang tetap mahu berada dalam dunia da’wah?

Bagi ana sendiri, hati terasa begitu puas tatkala dapat melakukan kerja untuk Islam hatta ianya kecil sahaja. Tiada yang lebih bernilai dalam hidup ini melainkan mendapat keredhaan Allah s.w.t…dan tiada perasaan yang cukup indah melainkan melihat orang lain turut merasai dan berubah menuju fitrah Islam yang sebenar.

Hati terasa sedih sangat tatkala melihat orang lain jauh dari Islam. Kasihan melihat dia tidak turut serta merasai nikmat kemanisan iman sedangkan kita terasa begitu tenang dan gembira berada dalam kehidupan dan cara hidup Islam yang sebenar.

Mungkin ada yang berkata bahawa ana nie ‘kaki program’, sikit-sikit program, sikit-sikit program, macam hidup untuk program sahaja. Jika ada yang berkata begitu, ana hanya akan tersenyum sahaja seperti ini…

Kalau dilihat pada keadaan ana kini, ana merupakan pelajar tahun akhir dan ramai dalam kalangan sahabat ana yang dahulunya begitu aktif dalam persatuan dan kelab, berundur kerna mahu tumpukan pada akademik dan mula memikirkan soal kerjaya, pasangan hidup dan sebagainya. Cuma tinggal beberapa kerat sahaja yang masih setia.

“jika kamu melakukan sesuatu atas nama program, kelab, persatuan, jawatan atau pangkat dan bukan kerna Allah s.w.t. dan Islam…nescaya kamu akan futur dan berundur dalam dunia da’wah”

Kerna itu ana tidak hairan sekiranya ada sahabat yang mula berubah sebaik sahaja sudah tidak memegang apa-apa jawatan dalam organisasi Islam. Malah dia menjadi lebih teruk dari orang yang cuba dia da’wah dan seru kearah kebaikan sebelum ini.

Kerna apa yang dilakukan semata-mata untuk menaikkan nama kelab atau persatuan yang disertai, kerna mahu mendapatkan penghargaan atau penghormatan dari orang lain.

“bilamana sesuatu itu dilakukan bukan kerna Allah s.w.t….tunggulah saat kejatuhannya…”

Allah s.w.t. sendiri yang akan memilih siapa yang akan menjadi ‘tentera-tentera’ atau orang yang akan menegakkan agamaNya, dan bukan kita yang memilihnya. Dan beruntunglah insan-insan yang dipilih olehNya untuk tetap berada dalam dunia da’wah hingga nafas terakhir.

Masih ana ingat kata-kata seseorang,“ana takkan percaya yang ukhty akan istiqomah dalam dunia da’wah melainkan setelah ukhty kerja dan menikah”. 

Kerna apa? kerna dua medan itu (kerjaya dan rumahtangga) benar-benar akan menguji setakat mana keteguhan hati kita dalam dunia da’wah. Moga-moga diri ini tetap dipilih oleh Allah s.w.t. untuk berada pada jalan ini..ameen…wallahua’lam.


JOM KITA MENGEMBARA LAGI MENCARI BEKALAN KE DESTINASI ABADI…(^^,)
blog comments powered by Disqus