Isnin, 10 Ogos 2009

MARI BANTU DIRI DAN SUAMI

Diambil daripada ummuhusna99.blogspot.com


“ As dah solat ?” tanya suami sewaktu sesi rehat selepas makan tengahari.

“ Belum lagi “ jawab saya ringkas. Sememangnya saya menunggu-nunggu ketika yang sesuai untuk menunaikan solat memandangkan di dalam dewan tersebut penuh dengan ahli keluarga lain yang turut serta, dari kaum bapa, ibu dan anak-anak mereka.

Sabtu itu, saya sekeluarga menghadiri Hari Keluarga Warga Lampeter yang berlansung di Dewan Milennium, Cellan; lebih kurang 20 minit perjalanan menaiki kereta dari pekan kecil Lampeter.

“ Rasanya ok dah nak solat ni, orang lelaki semua ada di luar . Solehah, biar abang pegang,” cadang suami. Saya menghulur Solehah ke dalam dukungannya.

“ As solat di hujung sudut belah sana. Agak terlindung dan tidak nampak bahagian belakang ketika rukuk dan sujud,” tambah suami bila melihat saya tertinjau-tinjau tempat yang sesuai. Suami menunjuk ke bahagian kiri belakang dewan. Kelihatan beberapa orang lain dari kaum ibu dan anak-anak perempuan juga telah bersedia berwudhuk untuk menunaikan kewajipan. Saya menghampar sejadah lalu mempelawa mereka untuk solat bersama. Berjamaah.

SANGAT MENGAMBIL BERAT
Saya bersyukur kerana suami seorang yang sangat menitiberatkan penjagaan aurat. Bukan sekadar menutup tetapi juga memeliharanya dari pandangan yang tidak wajar. Walaupun saya telah berjubah dan memakai tudung labuh namun suami masih tetap mengambil perhatian terhadap penjagaan aurat saya sebaiknya. Antara saranannya ialah memakai seluar panjang di sebelah dalam, juga berstoking warna gelap.

Seterusnya, ketika berada di kampung bersama adik beradik, ipar duai dan anak-anak saudara, suami sering mengingatkan agar saya menutup kaki sepenuhnya ketika duduk bertimpuh.

“ Tarik sedikit hujung kain agar menutup seluruh kaki bila duduk,” suami mengingatkan.

Walaupun ada sedikit keringanan (rukhsah ) terhadap aurat perempuan ketika bersama adik beradik dan ipar duai, iaitu boleh untuk tidak memakai stoking dan menampakkan pergelangan tangan bagi memudahkan bergerak dan melakukan kerja-kerja di dapur terutamanya, namun keringanan itu harus digunakan seminimum mungkin.

Kerana itu, dalam kebanyakan waktu saya lebih selesa memakai pakaian lengkap menutup aurat, lebih-lebih lagi bila kaum keluarga termasuk ipar duai dan rakan-rakan berkunjung ke rumah kami di Puchong Indah. Saya sering mengingat dan memuhasabah diri terhadap anjuran Rasulullah SAW , yang bermaksud :

“Jagalah auratmu, kecuali dari (penglihatan) suamimu”
Kemudian Baginda ditanya pula, “Bagaimana apabila seorang perempuan bersama dengan sesama kaum perempuan ?”
Maka Baginda menjawab, “Apabila engkau mampu untuk tidak menampakkan aurat kepada sesiapapun maka janganlah kau nampakkan kepada sesiapapun.”
Lalu Baginda ditanya lagi, “Bagaimana pula apabila salah seorang dari kami (kaum perempuan) sedang bersendirian ?”
Maka Baginda menjawab, “Engkau lebih harus merasa malu kepada Allah daripada kepada sesama manusia.” ( Hadis Riwayat Abu Daud dan selainnya dengan sanad hasan, lihat Fiqhu Sunnah lin Nisaa’, halaman 381).

Dari mafhum hadis di atas, jika dalam lingkungan kaum perempuan sekalipun sebaik-baiknya aurat ditutup sempurna, tanpa ada keperluan memperlihatkannya, apatah lagi bila berada dalam lingkungan keluarga bersama ipar duai lelaki.

SEMPURNA MELINDUNGI
“ Ummi, boleh tak Kak Long pakai baju ni ? “ anak sulung saya bertanya sambil menunjukkan sehelai baju t-shirt. Baju itu berlengan panjang warna hijau pucuk pisang, tetapi labuhnya sekadar menutup sedikit sahaja bahagian punggung.

“ Kak Long nak pakai waktu Hari Keluarga nanti,” jelas Kak Long lagi. Saya memandang wajahnya. Saya tahu dia amat berharap saya memberikan kebenaran.

“ Dulu Ummi pernah beritahu Kak Long dan Kak Ngah, ingat tak?” soal saya terlebih dahulu sebelum menjawab pertanyaannya.

“ Bagitau apa Ummi, Kak Long tak ingatlah,” jawab Kak Long berterus terang.

“ Ummi pernah beritahu, pakaian seorang perempuan Islam bukan sekadar cukup menutup seluruh tubuh sahaja tetapi juga sempurna untuk melindungi pemakainya ketika ia duduk, membongkok dan melakukan pergerakan lainnya,” saya berhenti seketika untuk memberi ruang kepada Kak Long menyerap maklumat.

“ Jadi, walaupun baju Kak Long nampak sudah menutup aurat, berlengan panjang dan dari kain yang tidak jarang, tetapi labuh baju tu tak cukup panjang. Tidak cukup sempurna melindungi badan Kak Long dari terlihat oleh orang lain ketika Kak Long tunduk dan membongkok,“ ulas saya sekaligus menjawab pertanyaannya tadi. Kak Long mengangguk, tetapi ada sedikit kekecewaan pada riak mukanya. Saya mengerti.

“ Macam ni, Kak Long pakai baju ni sebelah dalam dan pakai gaun tanpa lengan yang baru Ummi beli tempoh hari di sebelah luar. Tentu lagi menarik,” cadang saya memberikan alternatif. Terpancar kembali sinar gembira pada wajahnya. Syukur, bisik saya.

CANTIK DEPAN SUAMI TETAPI DI LUAR?
Seorang Muslimah, seluruh tubuh badannya wajib dilindungi dari pandangan lelaki ajnabi kecuali muka dan tapak tangan. Demikian pendapat jumhur ulama’ zaman berzaman. Firman Allah SWT yang bermaksud :

"Wahai Nabi, katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin lainnya, hendaklah mereka mengulurkan jilbab-jilbab keseluruh tubuh mereka. Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah untuk dikenal,kerana itu mereka tidak diganggu." ( Surah Al-Ahzab ayat 59)

Dan firmanNya lagi yang bermaksud :

"Katakanlah kepada perempuan yang beriman, hendaklah mereka menahan pandangan mereka, memelihara kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasan mereka kecuali yang biasa nampak darinya. Hendaklah mereka menutupkan kain kerudung ke dadanya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya kecuali kepada suami mereka,ayah mereka,ayah suami mereka, atau putra-putra mereka, atau putera-putera suami mereka, atau saudara laki-laki mereka, putera-putera saudara laki-laki mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita Islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan laki-laki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita), atau anak-anak yang belum mengerti aurat wanita. Dan janganlah mereka memukulkan kakinya agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertaubatlah kalian kepada ALLAH SWT, wahai orang-orang yang beriman supaya kalian beruntung."( Surah An-Nur ayat 31)

Sayangnya, tidak ramai wanita zaman moden hari ini yang menyedari dan mahu mematuhi sebaiknya perintah Ilahi. Kebanyakan mereka faham dan mengerti saranan dan contoh tauladan yang diperlihatkan oleh srikandi zaman kegemilangan Islam dahulu, kepentingan dan keperluan berhias serta berdandan di hadapan suami. Berpenampilan menarik untuk memikat sukma si jantung hati.

Akan tetapi bukan semua dapat memahami dan mencontohi corak pakaian dan penampilan wanita-wanita solehah ini di luar rumah tangga, lebih-lebih tanpa kehadiran suami di sisi ketika bekerja dan sebagainya.

Kerana itu, ramai wanita hari ini walaupun memakai tudung ketika keluar dan bekerja tetapi masih bersolek dan berwangi-wangian dengan aroma menusuk jiwa; sedangkan mereka tahu bahawa keadaan itu menjadi daya ketertarikan dan membangkitkan syahwat lelaki.

MARI BANTU DIRI DAN SUAMI
Mungkinkah kerana itu, wanita-wanita solehah semakin sukar kedapatan dalam dunia hari ini ? Dek bertahan memegang yang syari’e cukup sukar dan penuh duri umpama menggenggam bara api, hampir terlepas kerana kepanasannya yang tak terperi.

“ Jangan putus asa. Selagi masih bernyawa, selama itu gelaran Solehah masih boleh diraih dan dicapai,” demikian sering suami memujuk tatkala terasa diri bagaikan jauh dari ciri-ciri wanita solehah, penyejuk di mata, penawar di hati.

Justeru, mari kita berusaha semampu daya untuk mendapatkan kesempatan yang masih ada ini. Tanpa rasa pesimis ataupun khuatir. Mari kita bantu diri dan suami tercinta. Bukan hanya dari sudut materi, tetapi juga dari sudut rohani sebagai bekal kemudian hari.

Biarlah orang memandang kita sebagai naïf dalam berfesyen arus semasa di luar rumahtangga, tetapi di depan suami kita adalah isteri yang ‘daring’ dan manja. Bukan bermaksud perlu selekeh dan comot, tetapi cukuplah sekadar berpenampilan bersih, rapi dan kemas di luar rumahtangga. Itu sebenar tuntutan agama.
Kecantikan itu bukan dilihat dari fizikal semata, tetapi kecantikan itu timbul dari dalam hati, beserta kebaikan terhadap manusia dan kepatuhan kepada Yang Maha Mencipta.

Andai ingin terus bersama hingga ke syurga, mudah-mudahan ketaatan dalam menyempurnakan penutupan aurat ini dapat membantu menuju bahagia di sana. Bersama suami tercinta.

"Wahai anak Adam, sesungguhnya Kami telah menurunkan kepada kalian untuk menutupi aurat kalian dan pakain indah untuk perhiasan.Dan pakaian takwa itulah yang paling baik.Yang demikian itu adalah sebagian dari tanda-tanda kekuasan ALLAH SWT.Mudah-mudahan mereka sellau ingat." ( Surah al-A'raf ayat 26 ).

Mencari dan terus mencari cinta Ilahi.

0 ulasan:

Catat Ulasan