Jumaat, 23 November 2012

Apa Peranan Kita?“Dengan Nama Allah s.w.t. Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani”.

Alhamdulillah wa syukrillah atas nafas yang masih berbaki ini. Semoga hari ini lebih baik dari semalam. Selawat dan salam buat junjungan besar, Nabi Muhammad s.a.w dan kaum kerabat Baginda s.a.w. Pembawa rahmat buat seluruh alam.

Merenung. Muhasabah. Koreksi diri.

Setiap hal dan inci hidup pasti ada hikmahnya. Pasti! Mana mungkin Allah aturkan sesuatu dengan sia-sia. Antara kita sedar atau tidak bahawa Allah s.w.t. sedang ‘mendidik’ kita. 

Sekarang ini, tumpuan dunia mula beralir pada isu di Gaza, Palestin. Jika sebelum ini ianya hanya mendapat perhatian dari umat Islam, tetapi kini minda masyarakat sudah terbuka, ianya bukan semata-mata berkaitan isu keagamaan. Bahkan ianya berkaitan dengan isu kemanusiaan!

Maka, ramailah yang tampil untuk beri bantuan dan membuat bantahan tidak kira negara atau individu tersebut Islam atau bukan Islam. Yang menjadi keutamaan, tindakan kejam Zionis laknatullah mesti dihentikan dengan segera. 


Apabila Gaza kembali berdarah, ana melihat satu hikmah yang sangat besar. Ini ana rasai sendiri. Ada yang hantar pesanan dalam inbox facebook. 

“akak, saya nak berubah. Akak boleh bantu saya tak?”.

Kepedihan dan perjuangan penduduk Gaza mampu membuka minda dan mata hati umat Islam dan bukan Islam. Walaupun kepedulian masyarakat dunia bermusim tetapi ianya mampu membuatkan umat Islam cuba berubah ke arah lebih baik.

“aku nie, kata nak berjuang. Tapi bangun subuh pun lewat”.

“Cantiknya beg nie, teringinnya nak beli. Tapi penduduk Gaza lebih perlukan duit nie berbanding keinginan hati aku. Aku derma jelah dekat tabung Gaza”.

Ada jua yang hantar pesanan dalam inbox facebook dan bertanya apa yang boleh dia buat untuk bantu penduduk Gaza. Tidak cukup sekadar hulurkan bantuan kewangan tetapi usaha untuk sedarkan masyarakat dalam memboikot barangan Yahudi juga cuba dilakukan.

Manusia punya hati.
Hati itu penuh dengan pelbagai rasa.
Rasa itu yang membuatkan manusia bertindak.

Untuk membuatkan hati itu merasai bukan mudah. Untuk buatkan hati itu sedar bukan senang. Untuk buatkan hati itu menangis juga tidak mudah. Tetapi apabila hati itu sudah tersentuh, manusia akan bertindak apa yang dia rasa.

Jadi, apa yang kita boleh buat untuk bantu penduduk Gaza?

1) Boikot barangan keluaran Yahudi.

Sekarang ini ramai yang mula sedar akan kemampuan yang dapat dilakukan melalui usaha boikot ini. Bidang yang ana belajar ketika menuntut di kampus berkaitan perniagaan dan ekonomi. Bila ditanya, “ini barangan keluaran siapa?”.

“Negara Israel…”. jawabnya. Ana diam. (Eh, Israel ada negara ek?). 

Pensyarah Jabatan Muamalat begitu bersungguh-sungguh mengajar kami berkaitan ilmu ekonomi dan perniagaan. Isu boikot amat bermakna buat ana sebab apabila permintaan barangan sudah berkurang, ianya pasti akan jejaskan pendapatan pengeluar. 

Mahu atau pun tidak, mereka terpaksa buat penawaran walaupun ianya bakal membuatkan syarikat tersebut kerugian sedikit. Lihat sahaja apa yang telah McDonald’s Malaysia buat apabila melihat kebangkitan masyarakat mula memboikot barangan mereka. McDonald’s Malaysia memberikan Burger percuma, tidak menyangka ada yang sanggup menukarkan darah para syuhada dengan sebiji burger percuma. Ada yang termakan ‘umpan’.

McDonald's di Wakaf Che Yeh, Kota Bharu, Kelantan.

Lihat pula mereka yang sudah menang. MasyaAllah, sangat bagus. Tindakan yang dilakukan berjaya menaikkan semangat orang ramai untuk terus boikot walaupun ada yang beratur panjang untuk dapatkan burger percuma.

Teruskan usaha ini ya! Sila tekan link nie Boycott Israel.

2) Sumbangan Dana Kewangan


Sila klik untuk tumbesaran.

Masih ada beberapa Badan Kebajikan Islam lain yang menghulurkan bantuan kewangan dan aktivis ke sana. Jadi, fahamlah kalian kenapa kita memerlukan Jutawan Islam seperti Saidatina Khadijah, Saidina Uthman bin Affan? Kerana saat seperti ini, kita sangat-sangat perlukan sumbangan kewangan.

Dermalah setakat yang mampu.

3) Penghijrahan diri & Doa.Ana pasti. Sangat pasti! Saat ini, ramai yang mula koreksi dan muhasabah diri. Ramai yang sudah mula mengaudit tahap keimanan dan amalan diri termasuk ana sendiri.

Jika subuhnya lewat, maka akan dicuba untuk segera bangkit bila dengar azan kerana Yahudi cukup takut apabila melihat ramai umat Islam berjemaah di Masjid dikala Subuh.

Jika sebelum ini banyak menonton cerita Korea, sekarang ini lebih gemar untuk melihat video dan mendengar info terkini dari Gaza untuk muhasabah diri.

Jika dulu susah nak angkat tangan dan berdoa, sekarang bila teringat atau hati merasai penderitaan penduduk Gaza, cepat sahaja doa dikirim buat mereka.4. Sampaikan dan ‘share’.

Facebook, blog, twitter dan banyak lagi medium melalui media yang cuba menyampaikan informasi berkaitan keadaan di Gaza. Apa saja yang dirasakan mampu membangkitkan semangat orang ramai untuk turut membantu penduduk di Gaza, pasti akan segera dikongsi dengan umum.

Orang lain pula mula copy & paste dan segera sebarkan di status sendiri. Ada yang menangis apabila melihat kanak-kanak dan wanita dibunuh tanpa belas kasihan. Ada yang rasa geram dan marah dengan kebiadapan tentera Zionis. Ada pula yang semangat jihadnya mula membakar untuk pergi dan membantu di Gaza. 

Kita menulis, kita sebarkan, kita sampaikan. Semua itu memberi kesan pada hati kita sendiri. Bak kata para pelajar di UNIMAS, “Anda senyap, Anda bersubahat”.

Pelajar UNIMAS

 Teruskan usaha!
*****************
Sebenarnya banyak lagi yang mahu ana tulis dan kongsi di sini tetapi terasa seperti panjang pula artikel ini. Banyak yang ana kongsi dalam facebook dan sudah masukkan sedikit penulisan tersebut dalam album ‘In Solidarity With GAZA’. kebanyakan status dan perkongsian ilmu di facebook juga sudah diubah sistemnya menjadi umum. Bagi pembaca yang tidak termasuk dalam senarai sahabat di facebook juga dapat baca, komen, ‘like’ dan share apa yang saya tulis. 

Semoga ianya memberi manfaat. wallahua’lam…(^^,)

Berdoalah untuk Gaza, Syiria, Rohingya, Selatan Thai & seluruh umat Islam di Seluruh Dunia.

JOM KITA MENGEMBARA LAGI MENCARI BEKALAN KE DESTINASI ABADI…(^^,)
blog comments powered by Disqus