Rabu, 11 Mei 2016

Master Student

“Dengan Nama Allah s.w.t. Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani”

Semalam kawan baik dari zaman Kolej Matrikulasi Perlis (KMP) mesej kat inbox facebook dan tanya berkaitan pengajian Master iaitu berapa yuran untuk keseluruhan semester. Tetapi meleret panjang sampai la ke sesi luahan perasaan ‘stress’ masing-masing. That why I love her. Jujur untuk berkata apa saja. Hahaha…

Sebenarnya plan untuk sambung master adalah 3 tahun lalu iaitu sebaik saja saya habiskan pengajian degree, tapi Allah belum izin kerana DIA tahu apa yang terbaik untuk saya. Sepanjang 3 tahun tu, Allah tunaikan satu impian saya iaitu membina empayar perniagaan Legasi Bidadari Solehah Sdn. Bhd. Syukur atas izin Allah. Jika saya sambung master 3 tahun lalu, mungkin empayar itu tidak mampu berkembang seperti sekarang. See, perancangan Allah tetap terbaik buat kita sebagai hambanya (^^,).

Butik Bidadari Solehah di Kota Bharu, Kelantan.

Plan untuk sambung master dipersetujui oleh En.Tunang (now dah jadi husband saya, Alhamdulillah) dan dia yang bantu hantar borang master saya ke UUM sampai sesat tak jumpa fakulti yang dicari. Maklumlah, UUM memang sangat-sangat besar. Huhu…

Bila borang semua dah selesai dan permohonan saya diterima (hujung bulan Januari 2015), surat tawaran sampai ke rumah saya iaitu 3 minggu sebelum majlis akad nikah saya. Ketika itu juga saya baru selesai penuhi jemputan talk di Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS), agak-agak ummi dan abah saya cakap apa masa nie? (fikir sendiri..hehe)

Surat Tawaran Master

Pendaftaran Master 9 hari sebelum majlis akad nikah saya. Syukur Tok Mek sudi masakkan hidangan untuk majlis tu. Kalau semua nak tahu, majlis akad nikah saya sepatutnya dibuat sekali dengan majlis walimah saya iaitu pada hari yang sama pada bulan Mac tetapi diawalkan 3 minggu iaitu pada 20 Februari 2015 atas sebab tertentu dan dipersetujui oleh kedua-dua belah keluarga.

Kad Kahwin yang dibuat sendiri (^^,)

Saya pergi ke UUM selepas tu dan tumpang tidur di rumah kakak sulung di Penang. Maka berulang-alik la saya dari Penang ke UUM, UUM ke Penang selama dua hari. Badan tak yah cakap la, tersangat letih dengan mata rabak. Huhu..

Selesai je, saya terus balik Kelantan untuk prepare apa yang patut. Baju kahwin saya, staf Bidadari Solehah yang jahit. Tudung labuh + niqab saya jahit sendiri 3 hari sebelum majlis baru gi cari kain. Pelamin saya buat sendiri dengan adik perempuan setakat yang sempat. Husband sampai sebelum subuh pada hari majlis akad nikah kami dan pakai jubah abah dia. Huhu…

Pagi majlis akad nikah tu, tetiba kakak sulung panggil ummi (rujuk gambar).20 Februari 2015. 
Selepas solat Jumaat. 
Saya sah jadi isteri dia. 
Alhamdulillah...(^^,)

Syukur atas izin Allah.

Lepas majlis akad nikah tengahari tu, malamnya saya teman kakak sulung di hospital sebab dia kena tahan dalam wad. Hidup saya penuh dengan kejutan kan…? (^^,)

Dua hari lepas tu saya kembali ke Kedah sebab kuliah akan bermula pada keesokannya harinya. Tersangat letih, tapi sangat bahagia sebab saya dapat dua hadiah dari Allah. Dapat sambung master + suami. Lengkap dua pakej. Huhu..

Now dah 1 tahun lebih saya sambung master, sudah 3 semester. Perasaan bercampur baur. Tak tahu nak rasa happy ke sedih sebab sambung master tak semudah yang dilihat. Dan sekali lagi, kalau saya sambung master 3 tahun lalu, mungkin saya dah berhenti dan tak habiskan pengajian nie.

Perancangan Allah tetap terbaik kan? Sebab Allah aturkan suami terbaik untuk saya yang sentiasa menguatkan. Bukan saya seorang sambung master, tetapi suami saya juga turut serta. Suami la yang sudi dengar bebelan isteri dia bila susah nak hadap assignment dan presentation. Huhu…

Saya tinggalkan kedua-dua keluarga (parents saya & husband), Bisnes dan Team Bidadari Solehah, kerja-kerja lapangan kebajikan dan dakwah. Banyak yang perlu dikorbankan, tetapi saya tetap perlu tamatkan apa yang sudah saya mulakan tanpa menoleh ke belakang lagi. Saya akan cuba habiskan master mengikut tempoh masa yang ditetapkan. InsyaAllah.. Doakan saya ya semua (^^,) .Allah Jua Maha Tahu.

blog comments powered by Disqus