Sabtu, 31 Disember 2016

PMR to PT3

Zaman saya dulu, exam untuk pelajar tingkatan 3 adalah PMR sebelum ditukar ke PT3. Masih segar diingatan, abah hantar saya ke sekolah Maahad Muhammadi Pasir Mas untuk ambil result PMR. Bila abah call tanya result, saya cakap nanti la bagitahu bila abah sampai.

Petang, abah datang ambil. Masuk dalam 'perut' van, abah tanya lagi. Malu nak bagitahu abah sebab saya dapat 2D + 5C + 1B + 1A. Dah la duduk kelas hujung sekali, dapat plak result teruk. D tu adalah bahasa arab & English. Disebabkan result teruk tu, abah decide untuk saya pindah ke Sek. Men. harian biasa dan bukan lagi Maahad.

Saya memberontak dan marah dengan abah sampai saya cakap kat Ummi. "Angah nie bodoh sangat ke sampai nak angah tukar sekolah?". Ummi pujuk, bagitahu bukan macam tu maksud abah. " Angah tak boleh bawa subjek Arab, jadi abah risau effect pengajian angah". Lama saya tak bercakap dengan abah sebab nak marah πŸ˜”.

Bila saya masuk tingkatan 4 di Sek. Men. Keb. Tumpat, saya pilih untuk masuk kelas aliran akaun walaupun saya boleh masuk kelas aliran sains. Abah suruh ambil kelas sains, saya buat bodoh je (sebab masih lagi rasa nak marah). Lama kelamaan, rasa marah tu hilang bila saya mula dapat hikmah atas tiap takdir yang Allah aturkan.

Rupanya, saya lebih HARGAI ILMU berbanding ketika di Maahad dulu. Selesa + hanyut + banyak main dari belajar bila duduk dalam kalangan 'orang baik-baik'. Nak dapat ilmu masa di Sek. Men. Keb. Tumpat sangat la sukar sebab cikgu-cikgu benci nak masuk kelas saya sebab ada rakan sekelas yang sangat kurang ajar dengan guru sampai saya menangis di bilik guru asbab pujuk cikgu supaya masuk kelas, mengajar 😭.

Asbab dari kisah ini, hati saya mula ditarbiyah secara tidak langsung. Saya mula sedar tentang KEPENTINGAN ILMU dan kenapa saya dihidupkan di dunia. Tak sangka, tempat yang saya 'benci' berjaya mendidik saya. Benarlah orang kata, bila Allah nak bagi hidayah, tiada siapa yang mampu halang walaupun orang tu tengah menari dalam kelab disko.


Bermula saat itu, saya terus dahagakan ilmu.
Rindu bau buku.
Bercinta dengan buku.

Siapa sangka, budak yang dulunya dianggap bodoh, akhirnya berubah. Dan sekarang tengah berjuang untuk habiskan pengajian Master. Abah, bila ada orang tanya beliau, saya tengah kerja apa sekarang? Abah akan jawab dengan penuh bangga, anak saya tengah sambung master sambil buat bisnes. Sebak saya dengar abah jawab macam tu 😭.

Ibu bapa, kadang-kala tahu apa yang terbaik untuk anaknya.
Cuma kita jarang mengerti kecuali bila tiba masa yang sesuai untuk kita faham.


Allah Jua Lebih Tahu πŸ’
blog comments powered by Disqus