Khamis, 20 Ogos 2015

Kisah Wanita Berniqab 2

"Dengan Nama Allah s.w.t. Yang Maha Pemurah, Lagi Maha Mengasihani"

Ini saya.
Nama diberi adalah Asma'.
Asma' Suardi ^^
Gambar: Misi Bantuan Banjir 2014Saya dah mula try pakai niqab waktu awal umur 20 tahun secara on off. Sebab? Ada kekangan dan tekanan yang sangat berat membuatkan saya tidak mampu istiqomah.

Tapi waktu nie, saya bukan bersedih, merungut dan kecewa dengan kekangan dan tekanan yang diterima. Sebaliknya saya gantikan rasa tu dengan terus menerus mencari gali ilmu berkaitan niqab. Pendapat dan khilaf antara ulama' serta pandangan dunia tentang pemakaian niqab.

Pada hujung tahun sewaktu umur 22 tahun. Saya nekad untuk istiqomah berniqab. Wah! ujian yang diterima bertubi-tubi datang menyerang sehingga saya dipanggil oleh Pengetua Kolej Penginapan Pelajar semasa dikampus. Penerimaan sahabat sekeliling juga ada yang positif dan juga negatif.

Adakah saya mengalah?
Adakah saya berundur?
Adakah saya tanggal semula niqab yang dipakai?

Jawapannya, TIDAK!
Sebab apa? Sebab saya tahu saya pakai niqab kerana apa. Sebab saya tahu untuk berhujah balas dengan mereka yang tidak memahami. Sebab saya tahu bagaimana untuk meraikan pendapat orang sekeliling yang tidak suka dengan wanita berniqab.

Pakai niqab perlukan ilmu.
Bukan atas dasar suka-suka.
Bukan atas dasar mahu cuba-cuba.

Niqab boleh buatkan orang yang dulu free hair, rasa aman dan damai dengan memakai pakaian menutup aurat berserta niqab.

Niqab juga boleh buatkan orang yang dulu free hair terasa riak dan ujub dengan pakaian menutup aurat dan niqab yang dipakai.

Niqab juga boleh buatkan orang makin jauh dan lalai dari mengingati Allah kerana terlalu mahu orang mengaguminya dan digelar solehah hanya dengan niqab.

Jika dulu dia pakai niqab tetapi tidak lagi.
Jika dulu dia hanya pakai pakaian menutup aurat, tetapi kini sudah berniqab.

Tidak perlu kata apa-apa.
senyum dan doakan saja.
Moga semuanya baik-baik belaka.

Semuanya berkaitan dengan hati dan niat.
Kalian pakai kerana siapa?
Pakai dengan tujuan apa?

Jika pakai kerana Allah,
maka teguhlah juga kerana Allah.

Umur saya sudah 26 tahun sekarang. Pengalaman 4 tahun ini banyak melihat jatuh bangun seorang niqabis. Dan masih jauh perjalanan saya. Moga Allah izin untuk saya terus istiqomah dengan niqab.

Allah lebih tahu ^^

blog comments powered by Disqus