Selasa, 18 Ogos 2015

Hajat & Janji

“Dengan Nama Allah s.w.t. Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani”

Hari nie pergi ziarah sebuah rumah. Hantar bekalan makanan keperluan asas. Beliau pernah kami bantu kira-kira dua tahun lalu dengan membaiki sebelah rumah beliau (jadi rumahnya separuh batu & separuh kayu).

Sekarang masih dalam proses untuk membaiki sebelah lagi yang kayu disebabkan sudah teruk dimakan anai-anai dan reput. Dana sudah dapat kelulusan daripada pihak MAIK.

Saya ke sana dengan ditemani suami. Saya pergi bukan setakat menyampaikan bantuan makanan asas tetapi juga tunaikan hajat dan satu janji yang pernah saya katakan dulu sebelum berkahwin lagi.
Hajat saya, mahu solat di rumah beliau. Selalunya setiap kali saya ke sana. Memang tidak sempat untuk duduk lama, apatah lagi mahu tumpang untuk solat. Setakat bertanya khabar dan menghantar bekalan makanan saja. Tetapi hari ini, hajat itu tertunai apabila saya dan suami solat zohor disini. Merasai sendiri suasana rumah beliau. Alhamdulillah semakin selesa, tetapi masih ada yang perlu dibaiki.

Janji saya mahu bawa beliau makan di Restoran Spilla, Wakaf Bharu, Kelantan. Beliau pernah cerita yang mana anak lelakinya bekerja disitu dulu sebagai pelayan Restoran. Makannya enak, layannya mesra dan tempatnya selesa. Katanya, bawa pergi minum air saja pun sudah cukup. Cuma mahu singgah tempat anaknya bekerja. Mahu pergi sendiri, tiada duit.

Beliau masih berjuang untuk hidup. Dengan gaji yang hanya RM650 sebulan di zaman sesak ini, belum cukup untuk menyara keluarga kerana beliau 'ibu berdikari'. Kadang kala, bil air dan api pun tidak mampu dibayar. Makan pun ala kadar saja.

Alhamdulillah, syukur atas izin Allah untuk rezeki ini. Berkongsi apa yang kami ada dengan orang lain. Melihat beliau tersenyum, itu sudah lebih dari cukup (^^,). InsyaAllah esok ada lagi sebuah rumah yang akan saya singgah untuk hantar bekalan makanan.

Jadi, bagi yang ingin menyumbang dana kewangan / bersedekah. Bolehlah salurkan ke akaun berikut:

Maybank
5530-9200-3765
Bidadari Solehah Enterprise
Emel: bidadari.collection@yahoo.com.Moga Allah redha ^^,

blog comments powered by Disqus