Rabu, 27 Mac 2013

Sabar Dan Tabah“Dengan Nama Allah s.w.t. Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani”.

Subhanallah… Alhamdulillah… Allahuakbar…
Selawat dan salam buat kekasih hati, Nabi Muhammad s.a.w dan kaum kerabat Baginda s.a.w. Buat para muslimin dan muslimat, moga sentiasa dalam jagaan dan rahmat Allah s.w.t. selalu.

Beberapa hari yang lalu, ana keluar ke Bandar untuk menghantar barang kepada seorang pelanggan yang mahu mengambil ‘by hand’. Ketika sedang menunggu pelanggan tersebut tiba di tempat yang kami janjikan, ana terlihat seorang lelaki buta sedang berjalan sendirian sambil memegang tongkat.

Ana perhatikan tingkah lakunya dari jauh.

Mulanya dia berjalan di tepi jalan sambil mengerakkan tongkat ke kiri dan ke kanan. Lama kelamaan, dia mula beralih ke tengah jalan tanpa dia sedari. Sangat bahaya kerana banyak kereta dan motor lalu lalang disitu.

Dia tetap berjalan di tengah jalan raya, mungkin terasa ‘selamat’ kerana tidak ada satu kereta atau motor pun yang membunyikan hon untuk meminta dia ketepi. Kereta dan motor yang lalu cuba mengelak dari merempuhnya dan dia berjalan dengan aman seolah-olah tiada satu pun yang berjaya takutkan dia.

Allahu Allah…

Ana yang melihat keadaan itu pula yang bimbang. Ketika itu, mahu sahaja segera keluar dari kereta dan memapahnya ke tepi jalan. Tetapi sayangnya terlupa untuk bawa sarung tangan.

Ana tunggu beberapa minit dan jika tidak ada seorang pun yang sudi membantunya, ana nekad untuk membuat sesuatu (mungkin minta lelaki yang ada di situ untuk memapahnya ke tepi).

Selang beberapa minit, ana lihat ada seorang pemuda menghampirinya dan memapahnya ke tepi. Dari pergerakannya, mungkin pemuda itu memberitahu kepada lelaki buta tersebut bahawa dia sedang berada di tengah jalan raya yang penuh dengan kenderaan yang lalu lalang.

Dari jauh, ana tersenyum sendiri. Sempat juga mengalunkan doa moga Allah redha atas kebaikan hati pemuda tersebut yang sudi membantu.

Sebaik sahaja selesai urusan dengan pelanggan, ana segera memandu ke tempat lain kerana masih ada beberapa urusan yang perlu diuruskan. Sangat terkejut apabila melihat lelaki buta tadi masih meneruskan langkahnya dalam keadaan sendirian tanpa bantuan sesiapa.
Allahu Allah…

Apa yang dilihat oleh mata ini sangat membuka mata hati ana yang sudah sedia celik. Lelaki buta ini sabar dan redha atas ‘tarbiyah’ yang Allah aturkan melalui matanya yang tidak dapat melihat dunia.

Namun, Allah anugerahkan sebuah ketabahan melalui mata hatinya yang begitu celik hingga mampu meneruskan kehidupan. Terasa Iman ini ‘ditampar’ berkali-kali kerana masih tetap merungut walaupun sudah diberikan nikmat penglihatan.

Kisah Wanita Buta

Teringat satu kisah yang diceritakan kepada ana.

Ada seorang wanita buta yang hidup sendirian di rumah. Atas faktor keselamatan dan kemudahan buat dirinya, dia dimasukkan ke dalam sebuah rumah kebajikan.

Ketika di bawa ke rumah kebajikan itu buat kali pertama, seorang pekerja wanita memapahnya ke bilik. Dalam perjalanan, wanita buta ini memberitahu pekerja yang memapahnya sambil tersenyum, “cantiknya tempat nie, bilik saya pun cantik…”.

Pekerja wanita itu mulanya hanya mendiamkan diri sahaja dan terus memapah wanita buta ini ke biliknya. Namun, apabila wanita buta itu asyik mengulang kata-kata yang sama, pekerja wanita ini membalas kata-katanya, “kamu buta, bagaimana kamu tahu tempat ini cantik?”.

Wanita buta tidak menghiraukan pertanyaan pekerja wanita tersebut dan terus memuji kecantikan dan keindahan rumah kebajikan. Apabila tiba di biliknya, pekerja wanita tadi memberitahunya, “Ini bilik kamu. Bilik ini kecil sahaja, hanya ada katil dan almari pakaian. Bilik ini buruk dengan dinding yang berlubang di sana sini, malah tidak ada juga kertas dinding yang berwarna warni. Tiada apa-apa yang yang cantik dan indah pun di sini”.

Wanita buta tersebut mengukir senyuman. Lalu dia berkata, “cantik atau tidak, tiada bezanya kerana ke mana sahaja saya pergi, mata saya hanya melihat kegelapan. Yang membezakannya adalah bagaimana kita mengatur dan melihat sisi kehidupan kita. Jika hati dan minda  kita mengatakan sesuatu yang positif, pasti kehidupan yang bakal kita lalui juga positif walau sebanyak mana pun masalah atau cabaran itu menyapa”.

Sabar dan tabah

Masih tergiang-giang perkongsian ilmu yang dikongsi oleh pensyarah yang pernah mengajar ana ketika belajar di kampus dulu.

Ketika itu ana baru sahaja selesai memberikan perkongsian ilmu dan pengalaman bersama pelajar perempuan dalam program ‘Indahnya Hawa Dimata Adam’ dan dijemput untuk menjamu sedikit makan malam.


Semasa sedang menjamu selera, ada beberapa AJK program yang mengambil kesempatan dan ruang untuk bertanya soalan kepada ana berkaitan niqab iaitu sejak bila ana mula berniqab dan bagaimana penerimaan insan sekeliling.

Dari matanya, ana dapat lihat dia mempunyai keinginan dan hasrat untuk turut berniqab. Cuma masih belum ada kekuatan.

Maka, ana ceritakan sedikit demi sedikit perjalanan hidup sebagai muslimat berniqab sepertimana yang ditulis dalam dua artikel yang termuat dalam blog nie. AJK dan pensyarah turut mendengar bicara yang ana luahkan.

“Ianya bukan hal yang mudah sebenarnya. Memilih untuk menghijabkan muka dari pandangan umum memerlukan mujahadah dan keteguhan yang kukuh kerana kita mahukan istiqomah. Banyak hal yang perlu dilalui untuk kekal istiqomah”.

Pensyarah ana mula berbicara, menambah ‘perasa’ dalam jawapan yang ana berikan, “Orang asyik kata perlu sabar. Sabar, sabar dan sabar. Selepas sabar, apa lagi yang perlu dibuat?”.

“sabar lagi…”, jawab AJK.

“Selepas sabar?”, tanya pensyarah ana lagi.

“sabar lagi..”, jawab AJK.

“Yelah, selepas sabar apa lagi? Tabahlah. Sabar dan tabah dua hal yang berbeza. Kita sabar dengan ujian yang tidak henti-henti datang menyapa. Jika sudah tidak mampu untuk bersabar, cubalah pula untuk tabah iaitu bertahan dengan ujian yang ada”, jelas pensyarah ana.

Ana senyum. Ada benarnya. Ilmu baru, Ilham baru.

Pura-pura tabah, lama-lama kuat.

Ramai manusia yang hipokrik. Sangat ramai. Dan ana juga termasuk dalam golongan ini. Kuat pada pandangan umum, tetapi lemah di mata sendiri.

Bila diri terasa begitu lemah, Allah aturkan insan lain untuk menyedarkan ana termasuk kisah lelaki buta yang ana lihat sendiri cebisan perjalanan hidupnya. Adakah semua itu kebetulan?

Tiada istilah kebetulan dalam kamus orang mukmin kerana hati mereka yakin ianya adalah aturan dan izin dari Allah s.w.t… Setiap inci kehidupan pasti ada hikmah yang tersirat di sebaliknya. Hadirkan mata hati agar minda kita celik untuk melihat sesuatu yang tidak dapat dilihat oleh mata kasar.

Sesungguhnya, Allah lebih mengetahui.


JOM KITA MENGEMBARA LAGI MENCARI BEKALAN KE DESTINASI ABADI…(^^,)

Jumaat, 15 Mac 2013

Kisah Wanita Berniqab“Dengan Nama Allah s.w.t. Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani”

Subhanallah…Alhamdulillah…Allahuakbar. Puji-pujian hanya selayaknya buat Mu, Allah. Tuhan sekalian alam. Selawat dan salam buat kekasih yang dirindui, Nabi Muhammad s.a.w. dan kaum kerabat Baginda s.a.w... Buat sahabat muslimin dan muslimat, moga sentiasa dalam jagaan Allah s.w.t.


Soalan yang masuk dalam peti pesanan dalam facebook kira-kira satu minggu yang lalu namun belum terjawab kerana ana mengatakan mahu menjawab soalan ini dalam blog. 

Sebenarnya soalan sebegini sudah kerap ditanya dan seingat ana, satu tahun yang lalu ana pernah mengatakan kepada beberapa muslimat yang bertanya untuk menjawabnya secara umum dan boleh dibaca serta dinilai oleh orang lain melalui blog.

Akhirnya masa itu tiba setelah diri yang lemah ini sudah mampu untuk melalui fasa-fasa permulaan dengan sehelai kain di wajah atas izin dan pertolongan Allah s.w.t.

Dulu, sewaktu ditanya akan soalan sebegini, ana hanya menjawab sekadar yang perlu dan memberi link artikel yang sudah ditulis kira-kira dua tahun yang lalu semasa berada di tahun akhir pengajian di UUM.

Ramai yang bertanya, “akak pakai niqab sebab apa ya?”.

Jawapan ana tetap satu dan moga tiada yang lain kerana itu sahaja yang ana harapkan, “kerana Allah s.w.t….”.

“Jika pakai kerana Allah, teguhlah juga kerana Allah…”.

Ana tidak berniat untuk menulis semula bagaimana hati terdetik dan boleh buat keputusan untuk memakai niqab secara istiqomah tanpa ‘on off’. Buat sahabat yang ingin mengetahui, boleh baca artikel ‘Fatwa Hati’ di sini ya.

Untuk pengetahuan umum, ana membuat persediaan dari sudut ilmu, membaiki akhlak peribadi, membaiki mutu kualiti ibadah kepada Allah s.w.t., kajian terhadap kesan apabila berniqab dan banyak lagi selama dua tahun iaitu ketika memakai niqab secara ‘on off’ atas sebab tertentu yang sudah ana nukilkan dalam artikel ‘Fatwa Hati’.

Kerana apa? Tiada yang lain, kerana ana mahukan istiqomah. Ana pernah katakan, semua perempuan mampu dan boleh memakai niqab tidak kira dia wanita muslim atau not yet muslim (mungkin mahu cuba-cuba) tetapi tidak semua mampu untuk istiqomah.

Untuk Istiqomah, ianya suatu hal yang sangat berat dan susah untuk dilakukan jika tidak mempunyai ilmu, kefahaman dan iltizam yang kuat kerana cabaran berada di zaman ‘fesyen muslimah’ sangat menggoda para wanita Islam.

Baiklah, berbalik semula kepada soalan yang ditanya. Bagaimana ana menghadapi insan sekeliling terutama orang terdekat (kaum keluarga dan sahabat handai) semasa awal permulaan berniqab?

Ana sering menangis dan mengadu kepada Allah s.w.t. apabila disindir dan diperlekehkan oleh kaum kerabat sendiri kerana sakit dilukai oleh insan terdekat tidak sama sakitnya dilukai oleh insan jauh yang tidak kenal siapa kita. Lukanya sangat dalam.

Apa yang mampu ana buat ketika itu untuk merawat kedukaan adalah bersabar dan terus bersabar serta katakan pada hati bahawa ini adalah latihan untuk kuatkan hati. Jarang ana ceritakan rasa di hati pada sahabat baik kerana ana tahu, ketenangan tetap ada pada Allah s.w.t.

Jadi, tiap kali selesai solat, ana mengadu dan merintih tentang apa yang terbuku dihati. Luah sehabisnya, tiada yang tinggal. Meminta dan terus meminta moga hati tetap teguh atas pilihan yang telah dibuat.

Saat ini, ana sudah mampu tersenyum kerana kesabaran itu membuahkan hasil apabila keluarga ana sendiri sudah mula mendukung dan menyokong salah seorang ahli keluarga mereka yang menghijabkan muka dari pandangan umum.

Jenis Pemakaian Niqab

Ini pula salah satu status yang pernah ana tulis sebelum ini dalam facebook. Jadi, ana ambil dan ‘tampal’ dalam blog sebagai saranan atau cadangan sahaja berdasarkan pengalaman yang telah dilalui.


Ana teringat dua peristiwa yang dilalui iaitu sewaktu ke Mydin di Kuala Terengganu. Kejadian ini baru sahaja berlaku kira-kira satu bulan yang lalu. 

Semasa ana dan beberapa orang sahabat muslimat selesai membeli barang dapur dan bahan program, kami semua beratur untuk membayar barang yang dibeli. 

Bersebelahan dengan kaunter bayaran yang kami beratur, ada seorang kanak-kanak yang usianya mungkin belum 2 tahun dan asyik memandang ke arah kami. Apabila ada seorang sahabat menyapanya, dia mula menangis teresak-esak.

Abahnya mula memujuk, “kalau takut, janganlah tengok”, sambil memalingkan pipi anaknya ke arah lain. Mungkin menyangka kami ini ‘hantu’ barangkali sebab masing-masing memakai niqab hitam dan hanya nampak mata sahaja. 

Untuk meredakan keadaan, sahabat ana yang menyapa kanak-kanak tadi segera mengambil air minuman dan berikan pada kanak-kanak tadi tetapi dia tidak mahu dan bapanya juga enggan pada mulanya. Namun, sahabat ana tetap letakkan air minuman tadi atas kaunter bayaran dan berlalu pergi.

Jika anda sebagai salah seorang penonton yang berada disitu, apa pandangan kalian agaknya terhadap kami? Dan jika anda berada di tempat kami dan melalui peristiwa ini, apakah yang kalian rasa?

Setelah selesai membuat bayaran, ana dan dua orang lagi sahabat muslimat menunggu di luar Mydin sambil makan makanan ringan sebagai alas perut. Tiba-tiba, lalu seorang kanak-kanak perempuan dalam linkungan umur 4 tahun dan senyum memandang kami.

Dia terus melambaikan tangan dan mengatakan ‘byeeee’ kepada kami dan terus berlalu pergi. Kami semua membalas dengan turut melambaikan tangan kepadanya. Allahu Allah. Dua peristiwa yang dilalui ini sangat memberi ibrah kepada hati ana sendiri. 

Jika ditanya kepada ana sendiri, niqab jenis mana yang ana lebih selesa pakai. sejujurnya ana katakan, ianya adalah niqab yang hanya nampak mata sahaja dan berwarna hitam. Lebih gemar memakai hitam semuanya dari atas sampai bawah.

Ada sahabat yang bercanda, “Asma’, awak nie dah la pakai semua hitam. Handbag, telefon dan wallet pun hitam juga. Satu set hitam. hehe…”.

Ana hanya senyum tanpa berkata apa-apa. Cuma, kadang-kala dan bila perlu sahaja baru pakai yang niqab falf dan berwarna seperti gambar status yang ana letakkan di atas.

Cara makan dengan niqab.

Ini gambar sahabat ana yang menunjukkan cara-cara untuk makan dan minum menggunakan niqab tanpa tanggalkan niqab.  


Bila makan, kedua-dua tangan memainkan peranan penting. Tangan kanan akan suapkan makanan ke dalam mulut dan tangan kiri pula akan selakkan sedikit kain dibawah. Tundukkan sedikit kepala dan boleh makan dengan selesa.

Selalunya para ‘niqabis’ akan menjadi perhatian apabila berada di tempat makan sebab ramai yang teringin dan teruja nak tahu bagaimana kami makan.

Mungin nampak agak susah buat yang baru memakai niqab, tetapi apabila sudah selalu dibuat, insyaAllah makanan tak tumpah dan niqab juga tidak kotor. 

Cadangan lain, boleh cari tempat yang agak sembunyi dari pandangan umum. Mungkin mengadap tiang atau mengadap dinding, buka niqab dan makan dengan aman. 

Indahnya berniqab

Ada sahabat muslimat bagitahu, “walaupun saya perempuan dan tidak berniqab, saya suka tengok wanita berniqab. Rasa tenang dan damai je…”.

Itu perasaan insan yang tidak berniqab dan hanya melihat sahaja. Perasaan tenang setelah berniqab sukar untuk diungkapkan dengan kata-kata, hanya insan yang merasai sahaja akan tahu bagaimana indahnya perasaan itu.

Adakalanya kita terasa kuat dan mahu istiqomah sampai mati. Namun, adakalanya kita terpaksa tanggalkan atas sebab-sebab tertentu.

Roda masa itu sentiasa berputar dalam kehidupan seharian kita. Jika berniqab itu adalah pilihan kita sendiri, usahlah merungut dan mengeluh. Tetapi mintalah kepada Allah s.w.t. agar diteguhkan hati untuk kekal istiqomah.

“Jika pakai kerana Allah, teguhlah juga kerana Allah…”.

Sebaik-baik pakaian adalah pakaian taqwa. Indah dari dalam, angguh dari luar.
Allah lebih mengetahui :)


JOM KITA MENGEMBARA LAGI MENCARI BEKALAN KE DESTINASI ABADI…(^^,)

Sabtu, 9 Mac 2013

Sibuk ke?“Dengan Nama Allah s.w.t. Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani”

Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar. Selawat dan salam buat kekasih tercinta, Nabi Muhammad s.a.w. dan kaum kerabat Baginda s.a.w… Salam Mahabbah buat para muslimin dan muslimat sekalian, moga sentiasa dalam redha Allah s.w.t.

Fuhhh~

Tiup habuk-habuk yang ‘berdebu’ dalam blog. Bersihkan ‘sarang’ yang sudah tertampal di sana sini. Waaaa….sangat lama blog nie ditinggalkan tanpa apa-apa penulisan yang baru. 

Inilah kali pertama blog ini tidak dikemaskini dalam tempoh satu bulan lebih. Bagi ana, itu satu tempoh yang sangat lama. Makin teruk momentum penulisan sejak akhir-akhir ini, kena koreksi diri dimana lompangnya :p

Malu sendiri bila ada yang bagi pesanan di facebook.

“Assalamualaikum ukhty, nak alamat blog boleh? nak baca…(^^,)”.

Dush! Dush! Dush!

Terasa seperti disepak terajang je Iman nie. Bagi juga alamat blog walaupun segan. Tak mengapa, mungkin ada manfaat dari artikel yang lalu. 

Bila ‘teguran’ itu menyinggah, pasti ada sesuatu yang perlu diperbaiki. Cepat-cepat minta dengan Allah, setelah itu cuba mengatur masa sebaik-baiknya untuk mula menulis semula.

Masa, Allah yang pegang.
Minta dengan Dia dulu.
Baru usaha yang selebihnya.

Bukan sengaja tidak kemaskini penulisan ‘kembara’ nie. Sudah dicuba, tetapi sebaik sahaja ada yang memanggil (adik-adik, abah, umi, tudung dan lain-lain), maka tangguh dulu untuk sementara. Bagi alasan lagi.

Kalau nak bagi alasan, memang panjang lebarlah artikel untuk kali ini. Tiba-tiba teringat pula pesanan cikgu semasa masih dibangku sekolah.

Pelajar malas bagi alasan,
pelajar rajin cari jalan.

Okey, ‘tembak’ diri sendiri :p

Perlu bijak membahagi masa untuk semua ‘jawatan’ yang ada dengan rela hati kerana ana sendiri yang memilih jalan ini secara tidak langsung.  

Moga dalam hati, tiada yang lain dicari melainkan redha Allah.

Allah jua yang lebih Mengetahui :)


“JOM KITA MENGEMBARA LAGI MENCARI BEKALAN KE DESTINASI ABADI…(^^,)”.